Damla Sulama Nedir
Damla sulama suyun özel filtreler kullanılarak içindeki kum, kil, yosun vb. maddelerden temizlendikten sonra tarla, bahçe ve seralardaki bitkilere su ve gübre vermek için özel olarak üretilmiş damla sulama boruları kullanarak bitkilerin direkt kök bölgesine suyun ve gübrenin damlalar halinde azar azar ve sık sık kontrollü olarak verilmesi demektir.
Damla Sulama Ne Zaman Gereklidir?
Damla sulama, İsrail gibi suyu çok kıt olan bir ülkede kullanılmaya başlandığı için ilk olarak birçok kişi tarafından sadece suyu az olan ve eğimli arazilerde uygulanması gereken bir sistem olarak düşünüldü.
Fakat zamanla diğer sulama sistemlerine göre (salma sulama, sifon usulü sulama ve yağmurlama sulama) daha az su kullanılmasına rağmen verim ve kalite artışı sağladığı görüldü. Ülkemizde önce Akdeniz bölgesindeki seralarda başlayan damla sulama Ege bölgesindeki seralarda, Çilek alanlarında, Meyve bahçelerinde, daha sonraları Marmara bölgesinde Meyve bahçelerinde, İznik bölgesindeki Sırık Domates, Zeytin bahçelerinde ve Çanakkale, Biga, Karacabey bölgelerinde Salçalık Biber, Sanayi Domatesi ve Sofralık Domates tarlalarına da girerek geniş alanlarda kullanılmaya başlandı.
Şu anda Türkiye’de tüm sebze bahçelerinde, başta Mısır, Ayçiçeği, Pamuk olmak üzere tarla bitkileri tarımında Damla sulama sistemleri kullanılmaktadır. Son yıllarda Çeltikte de Damla sulama uygulamaları başlamıştır. Edirne, Çanakkale, Samsun bölgelerinde çiftçilerimiz Damla sulama sistemini kullanarak %50-70 su tasarrufu sağlayıp eğimli arazilerde de Çeltik ekmeye başlamıştır
Son birkaç yıldır Küresel ısınma sonucu ülkemizde artan kuraklık ve sıcaklar sonucu verim düşüşleri olmuştur. Fakat Damla sulama kullanan çiftçilerimizin aldıkları verim ve kalitede artışlar gözlemlenmiştir. Verim ve kalitedeki artış nedeniyle Damla sulama yapan çiftçilerin tarım ürünlerin fiyat düşüklüğünden en az derecede etkilenmeleri damla sulamaya olan talebi daha da artmıştır.
Damla Sulamanın Avantajları Nelerdir?
- Damla sulama ile vahşi sulamaya göre aynı alan daha az su kullanılarak sulanır. Ya da aynı miktar su ile daha çok alan sulanabilir. Kontrollü sulama ile %20 – %70 su tasarrufu sağlanır.
- Eğimli arazilerde erozyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilir.
- Toprak yüzeyi tamamen ıslatılmadığı için bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı azalır, otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti düşer.
- Her yer sulanmadığı için, her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve toprağı havalandırmak için toprağın işlenmesi gereği neredeyse ortadan kalkar, işçilik ve mazot tasarrufu sağlanır.
- Diğer sulama sistemlerinde bir sezonda gübreler en fazla 2-3 defada verildiği için her defasında fazla miktarda gübre toprağa karıştırılır veya serpilir. Gübrelerin birçoğu bitkiler tarafından alınamadan sulama suyu ile derinlere doğru yıkanır bir kısmı da aralarda çıkan yabancı otlar tarafından alınır.
Ayrıca topraklarımızın pH’ı genelde yüksek çıktığı için verilen gübrelerin bir kısmı da toprak kolloidleri tarafından tutulur ve bitkiler tarafından rahatça kullanılamazlar. Damla sulamada ise her sulamada veya 2 sulamada bir gübre verildiği için azar azar gübre verilir.
Verilen gübreler tüm tarlaya değil de bitki kök bölgesine verildiği için daha az gübre kullanılır. Kullanılan fosforik, Nitrik ve Sülfürük asit gibi gübrelerle toprağın pH’ını düşürerek genelde topraklarımızda bulunan fakat pH sebebiyle alınamayan Demir, Bakır, Çinko vb. gibi Mikro elementlerin alınımı sağlanır ki bunlar da bitkilerin gelişmesine doping etkisi yapar.
- Sık sık azar azar su verdiğimiz için topraktaki SU – HAVA – GÜBRE dengesi kolayca ayarlanabilir. Topraktaki su durumunu tarla kapasitesinde tutarak fazla su, az su, aşırı gübre vs. gibi streslerden bitkilerimizi koruruz.
- Arazimizdeki tüm bitkilere eşit su ve gübre verdiğimiz için tüm bitkiler eşit büyüklükte olur. Düzenli sulama ve gübreleme sebebiyle daha erken ürüne yatar ve hasadı daha erken yapabiliriz.
- Diğer sulama sistemlerinde kullanılan gübrelere ilave olarak Mono Amonyum Fosfat (MAP), Mono Potasyum Fosfat (MKP), Potasyum Nitrat, %33’lük Amonyum Nitrat, Fosforik asit, Nitrik asit vb. gübreleri sulama ile birlikte kullanarak meyve ve sebzelerde kuraklık, aşırı sıcak sonucu olan çiçek ve meyve dökümleri azaltılarak verim artışı sağlarız. Hasat dönemine doğru ise Potasyum ağırlıklı gübreler kullanarak meyvelerin kalitesi renk, sertlik, şeker oranı arttırılarak yüksek kalitede meyve ve sebzeler elde edilir.
- Günümüzde aşırı miktarda artan gübre, mazot, işçilik gibi girdi maliyetlerine karşı üretici olarak yapacabileceklerimizden birisi birim alandan aldığımız ürünü verim ve kalitemizi arttırarak karlılığımızı arttırmaktır. Damla Sulama ile verim ve ürün kalitesinde %20-%50 artış sağlanır.